Články

10th December 2019

Vyzkoušejte zdravé mlsání o Vánocích

Většinou na přísun kalorií nikdo o svátcích nemyslí. Přitom je to tak jednoduché, stačí si upravit jídelníček, vymyslet zdravější variantu receptů, použít lepší suroviny a jíst menší porce.
21st October 2019

Máte rádi sóju? Jaký recept je váš nejoblíbenější?

Jedni na ni nenechají dopustit a jiní se ji bojí. Sója byla v minulých letech oblíbenou superpotravinou a používala se v mnoha domácnostech, nejen vegetariánských. Mnozí ji využívají v kuchyni i dnes.
12th September 2019

S přicházejícím ochlazením je dobré začít myslet na svoji imunitu

Každá změna počasí má vliv na naše zdraví. Střídání tepla a zimy dokáže s imunitou pěkně zamávat, hlavně u menších dětí nebo starších lidí. Proto je dobré posílit imunitu vitamínem C a doplnit před zimou i minerály a stopové prvky.
16th August 2019

Snídejte! A začněte den s úsměvem a plní života

Snídaně je základ dne. Tělo potřebuje po ránu přísun tekutin a živin, potřebuje rozproudit krev a probudit.
26th July 2019

Na zrychlený metabolismus má vliv správná životospráva, pitný režim a pohyb

Někdo má rychlejší spalování tuků, někdo pomalejší. Diety a trápení hladem metabolismus nikdy nezrychlí. Energie musí z těla ven, jinak se uloží do tukových buněk. Na zrychlený metabolismus má vliv správná životospráva, pitný režim a pohyb
4th July 2019

Malé chuťovky pro lepší náladu a krásnější den

Arašídového másla a ochucené krémy v malém balení zaujmou svoji jemnou chutí. Hodí se k pečení, k dělání kaší, výrobě sušenek, k ochucení smoothies, k výrobě zmrzliny, koktejlů. A také samotné jen tak na pečivo, kombinované třeba s klasickým máslem, džemem. Mají i výborný vliv na zdraví.
21st June 2019

Průvodce zdravými přírodními sladidly

Vystavili jste stopku nezdravým cukrům? Vyvarovat se jim systematicky není vůbec jednoduché, potvrdí s přihlédnutím na začátky každý příznivce sacharidové diety či ketodiety. Pro většinu z nás ale není zásadní striktně se všem cukrům vyhýbat - důležité je hlavně najít balanc ve vyvážené stravě, a to znamená cukry ano, jenom ne žádné jednoduché, rafinované - typicky cukry ve sladkostech a samotný bílý cukr. Jaké jsou zdravější a pro naše tělo příznivé alternativy? Provedeme vás v dnešním článku…
14th June 2019

Výroba domácího opalovacího krému pro každého

Patříte mezi ty, kteří řeší, jaký opalovací krém si pořídit? Složení umí totiž kolikrát pěkně nemile překvapit. Proto není divu, že je stále populárnější hledat v opalovacích krémech alternativy. A pokud vás baví doma tvořit a experimentovat, není vůbec žádný problém si takový opalovák vyrobit. Dnes si to vyzkoušíme a mimo to se podíváme na látky, kterým se u běžných krémů snažit vyvarovat.
7th June 2019

Tipy na letní smoothies

Letní počasí je tady jako mávnutím proutku. Čím se hodláte zchladit a osvěžit? K záplavě letních paprsků patří všehochutě mixovaných nápojů smoothies neboli koktejlů. Znáte snad lepší kombinaci pitného režimu a pořádného přísunu vitamínů, minerálů či vlákniny? Pojďte s námi nasednout na vlnu lahodné inspirace, ke které stačí mixér a pár minut vašeho času.
31st May 2019

Karob - nejlepší náhrada kakaa a čokolády

Už jste slyšeli o svatojánském chlebu? Zní to poměrně vznešeně při představě. Přitom o žádné nadýchané pečivo nejde. Ceratonia siliqua je totiž pravý název plodiny, o které se dle pověstí traduje, že ji s oblibou jedl svatý Jan. Mluvíme o karobu - oblíbené náhražce kakaa nebo čokolády, známé hlavně mezi obyvateli středomoří, kde hojně roste a je zpracovávaná už od starověku.
24th May 2019

Noni - úžasný plod a dokonalá superpotravina

Jakmile se řekne šťáva ze stromu Morinda, málokdo zbystří. Až 8 metrů vysoké, přerostlé keře s původem v Polynésii, na Tahiti či Hawaii lépe známe pod jiným názvem. Tedy hlavně jejich plody. Řeč je o tropickém zázraku Noni, jak se šťávě z Morindy běžně říká. A přesně na tuto superpotravinu s velkým S se dnes podíváme.
17th May 2019

Co je to fytoterapie?

Rostliny jsou prvním zdrojem léčivých látek, který člověk na naší zemi objevil. A to již někdy v dobách starověku, kdy bylinkářství začalo vznikat. Není tedy divu, že slovíčko fytoterapie pochází z dávného Řecka, spojením slov fyton (rostlina) a therapeuein (léčit). Co říká o fytoterapii dnešní výzkum?
10th May 2019

Kelp - málo známá řasa s účinky (nejen) na štítnou žlázu

Kelp zní jako nějaké zaklínadlo. Nezdá se vám? Tato málo známá řasa - chaluha, má pro náš organismus mnoho benefitů, o které bychom se dnes rádi podělili. I proto jsme prášek z kelpu zařadili mezi superpotraviny. Co je na něm tak super?
6th May 2019

Odkyselení organismu - jak na acidózu

Není žádným tajemstvím, že překyselené prostředí v našem organismu může způsobovat celou plejádu zdravotních problémů, které spolu na první pohled nemusí vůbec souviset a lékaři zrovna neusnadní diagnózu, navíc když v českých ordinacích není běžné procházet zásady stravování a životního stylu. A proto, než se něco změní, měli bychom si hlídat (nejen) možnou acidózu - tedy překyselení našeho těla hlavně sami. Co ale podniknout za opatření, když zjistíme, že acidózou trpíme?
25th April 2019

Proč pít čaj lapacho?

Znáte čaj z kůry stromu lapacho? Že jste ho ještě nepili? Dnes vám představíme pár důvodů, proč zásobu této kůry vonící lehce po vanilce do svého čajového arzenálu rozhodně zařadit. U nás ještě nemá takovou tradici, jakou by si zasloužil, ale s osvětou po přečtení článku můžete mezi známými začít klidně hned!
18th April 2019

Co je candida a jak se jí zbavit

Byla vám předepsána antibiotika na delší dobu? Tvoří značnou část vaší stravy cukry? Ignorujete vysazení některých potravin, na které máte intoleranci? Tyto tři případy jsou ty nejčastější, kdy se náš mikrobiom může dostat do nerovnováhy přerůstáním kvasinky druhu Candida. Pokud si už delší dobu lámate hlavu nad tím, co je s vaším zažíváním a zdravím v nepořádku, může být právě kandidóza jednou z nejčastějších příčin. Jak ji odhalit a vyhlásit boj?
12th April 2019

Schopnosti červené řepy

Dříve odsuzována, ve školních kuchyních kvůli nevhodnému zpracování nenáviděna a dnes poctivou superpotravinou. Co nastalo za obrat, že se červená řepa těší takové oblibě? Už staří římané ji považovali za lék. Jak si na tom stojí dnes, po mnoha laboratorních zkoumání?
5th April 2019

Kotvičník a jeho účinky

Kotvičník je často vnímán a spojován s nadšenci do fitness a se všemi, co mají v oblibě posilování. To kvůli zvyšování hormonu testosteronu, který napomáhá kvalitnějším výkonům a výdrži. Je ale testosteron to jediné, proč kotvičník, latinsky Tribulus terrestris užívat? Pojďme si tuto jednoletou rostlinu detailněji představit.
29th March 2019

Ostropestřec - očista organismu a zdroj silymarinu pro ochranu jater

Procházíte právě očistnou kůrou a jarním detoxem? Jaké doplňky jsou ve vašem “protokolu” k nakopnutí imunity a energie? Nezapomněli jste náhodou na ostropestřec, bylinu, která byla skoro zapomenuta, než se především díky léčitelům začala dostávat opět “do módy”? Pojďme si tuto až dvouletou rostlinu, známou také jako stříbrný bodlák, mléčný bodlák nebo kardus mariánský představit pod drobnohledem.
22nd March 2019

Berberin - alkaloid s řadou léčivých účinků

Ptáte se, co je to berberin? Dnešním článkem bychom vás chtěli seznámit s touto široké veřejnosti stále málo známou rostlinnou látkou. Přitom jde o jeden z nejdéle známých a nejrozšířenějších alkaloidů a v čínské medicíně využívanou látku již kolem roku 3000 před naším letopočtem. Východní lékaři a léčitelé ji objevili v rostlinách z čeledi dřišťálovitých, odkud se čistý berberin izoluje. Později bylo zjištěno, že se nachází také v opuncii nebo v řebříčku.
15th March 2019

Jarní detox

Příchod jara je bezesporu nejlepší dobou pro očistu organismu. Více spirituálně založení lidé často předjaří označují jako celkově nejkrizovější období v roce, nejen pro naše tělo, ale i mysl. A na druhé straně jsou mezi veřejností i názory, že jarní detox může škodit. Kde je tedy středobod pravdy? Na co se opravdu zaměřit, abychom se zbavili špatného, ale nekladli přílišné nároky na po zimě oslabený organismus s nižší kondicí? Jednoduše - jak očistu nepřehnat a harmonizovat sofistikovaně celý náš “systém”?
8th March 2019

Medicinální houby - kdy je užívat a jaké mají účinky

Nejen ke tradiční čínské medicíně neodmyslitelně patří medicinální houby. S některými druhy se můžeme setkat až na Sibiři, s jinými naopak v deštných lesích, kde je původně objevovaly indiánské kmeny. Jsou symbolem komplexních přístupů k člověku v různých domorodých léčitelství. A víte, že houby vykazují podobnost přibližně 30% části DNA s člověkem?
1st March 2019

Vláknina - víte, jaký druh kdy užívat?

Na opravdu široké škále produktů můžeme najít text, že obsahují vlákninu. Je to zkrátka populární hláška. Víte ale přesně, z čeho vláknina pochází a jakou funkci má v našem zažívacím traktu? Zajímavé rozhodně je, že vláknina se v našich útrobách nevstřebává, ale zároveň je pro naše zdraví nepostradatelná.
21st February 2019

Kurkuma a její využití

Náš dnešní článek zlehka navazuje na předchozí psaní o piperinu. Pokud jste ho ještě nečetli, doporučujeme napravit. Právě “rozborka” piperinu nakousla téma kurkumy a její hlavní účinné složky, kurkuminu. Co tato základní složka kari při pravidelném užívání dokáže a jak působí? Pojďme se tedy na tento tradiční prostředek ajurvédské medicíny podívat podrobně.