Máte rádi sóju? Jaký recept je váš nejoblíbenější?

Jedni na ni nenechají dopustit a jiní se ji bojí. Sója byla v minulých letech oblíbenou superpotravinou a používala se v mnoha domácnostech, nejen vegetariánských. Mnozí ji využívají v kuchyni i dnes.

Sója obsahuje:

- bílkoviny
- je bez cholesterolu
- má v sobě vitamíny a minerální látky (například vitamíny B, draslík, vápník, železo, rostlinné estrogeny)
- sójové mléko by se neměla dávat kojencům a matkám, které kojí
- dokáže nahradit maso
- nepoškozuje cévy
- je to luštěnina, vláknina, superpotravina
- je bez tuku
- je bezlepková
- fytoestrogen (který obsahuje) má dobrý vliv na ženy v menopauze
- sójové boby jsou těžce stravitelné, tak s nimi opatrně
- na sóju může vzniknout alergie

Doporučuje se nejíst sóju často a tímto produktem nezaměňovat jiné potraviny. V jídle má být rovnováha a pestrost. Občasná konzumace a střídaní potravin zdraví prospívá.

Sóju vyhledávají hlavně lidé, kteří chtějí žít zdravě, vegani, vegetariáni, sportovci
Výborné jsou produkty, které prochází procesem kvašení nebo fermentace. Dá se dát do číny - na kostičky nebo nudličky, do mletého masa – sekaná, karbanátky. Výborné jsou plněné papriky, špagety, řízky, guláš nebo dušená sója na paprice, hodí se i na topinky a k bramborové kaší – smažená, v trojobalu. Stačí jen ochutit a předpřipravit. Dobře do sebe saje vodu a změkne.

Těstoviny se sójou

 

Složení:
olej
cibule
 sojový granulát
 paprika
 cuketa
 sůl
 pepř
 česnek
 koření dle chuti (kari, oregano, bazalka...)
 těstoviny dle chuti

 

Postup:
Stačí osmažit cibulku, přidat předem namočený granulát, chvíli osmažit. Přidat nakrájená rajčata, papriku a cuketu, podusit do změknutí zeleniny. Dochutit solí, česnekem a kořením. Uvařit těstoviny a spojit.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Blogerka Michaella