Matcha a její využití

Matcha byla donedávna známým pojmem především mezi „čajomily“ a příznivci buddhismu. Vznešený původ tohoto zastiňovaného japonského čaje, který původně popíjela šlechta a samurajové, k nalezení vnitřního klidu, vytváří kolem zářivě zeleného prášku zvláštní auru. A ta dnes nezůstává pouze u rituálního, zenového popíjení. Matcha je fenoménem a superpotravinou, která si razí cestu k mnoha využitím.

Tradiční příprava čaje
Svojí prapůvodní přípravou Matcha doslova dýchá formou rituálu. Chcete si připravit nezapomenutelný zážitek? Vybavte si domácnost tzv. chasenem - speciální metličkou z bambusu, větším šálkem, lžičkou na odměřování a ideálně i bambusovým tácem. Zásadou je převařená, měkká voda o 75 °C, trocha šikovnosti a trpělivost při vyšlehávání pěny z prášku. Doporučujeme nastudovat celý proces na videu a zkušeným pak přidat pár kostek ledu, především v letních dnech.



Smoothie na tisíc způsobů

Matcha se skvěle hodí do různých zeleninových a ovocných smoothie. Tělu tak dodáte vitamínové, antioxidační a detoxikační palivo, které výborně chutná. Doporučujeme kombinaci s kiwi a špenátem.

Matcha v kuchyni
Mimořádné látky, která Matcha obsahuje, můžeme do těla dostat i jinou formou, než tradičním čajem. Oblíbenou „rychlovkou“ je přidání prášku do jogurtu nebo sýru cottage. Originální snídaně a skvělý startér dne je na světě! Stejně tak lze ozdobit dezert, cheescake nebo třeba domácí zmrzlina. Experimentujte, mixujte prášek do těsta, zkoušejte různé zdravé dobrůtky. Takové Matcha palačinky s ovocem nejsou vůbec k zahození! Nebo si potrpíte na rolády a bábovky? Fantazii se meze nekladou a „wow“ efekt z originálního zeleného zbarvení je zaručen.


Káva a Matcha
Máte raději kávu než čaj? Není problém oba světy spojit! Doporučujeme Matcha práškem obarvit třeba latté, kde je výsledkem krásný kontrast mléka a syrově zeleného prášku. Rychle takto můžete připravit i cappuccino. Základem je vždy mimo připravenou kávu rozšlehat Matchu v horké vodě.

A proč Matchu denně používat?
Je totiž skvělým doplňkem stravy a dle mnoha zahraničních studií obsahuje mnohem vyšší porci antioxidantů, než klasický zelený čaj. Dále také důležité spektrum vitamínů, minerálních látek a aminokyselin. Studie uvádějí vysoké detoxikační účinky, zlepšení koncentrace a celkové uklidnění. Není proto divu, že má Matcha tolik provázané kořeny s buddhismem!

Autor: Martin Kuška