Co se děje v těle, když sníte čočku?

 

Čočka je luštěnina, jejíž tradice sahá až do období neolitu a je považována za jednu z nejstarších plodin na světě. Roste na keřovité rostlině, která plodí jedlá semena v luscích. Je důležitou součástí kuchyně Středního východu a Indie po tisíce let.

 

Dnes je čočka oblíbenou plodinou napříč kontinenty, je součástí mnoha receptů a také je jednou z nejlepších a nejpoužívanějších náhrad masa v řadě diet. Zvláštní oblibě se těší u vegetariánů a veganů, protože má vysoký obsah bílkovin, je bohatá na živiny a má vydatnou, hustou texturu. Mimo výživovou hodnotu jsou jejími benefity hlavně velmi nízká cena a značná univerzálnost. Je tedy z ekonomického hlediska skvělým zdrojem esenciálních minerálů, proteinů a vlákniny.

 

Jaké jsou účinky čočky?

Čočka je skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Ta nám poskytuje pocit nasycení a zajišťuje optimální funkci trávicího traktu. Zlepšuje průchod potravy střevem, a tak usnadňuje vyprazdňování.  Tím pomáhá i funkci imunitního systému, jelikož se z těla snadno odstraní odpadní produkty a toxiny.

 

Dle studií je čočka velmi užitečná pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci chorob srdce. Dále působí preventivně proti rozvoji vysokého krevního tlaku. Optimální hladina cholesterolu potlačuje riziko poškození tepen a tvorbu nebezpečných ateromových plátů v jejich stěně. To snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Čočka má také velmi nízký obsah sodíku a tuku, což jsou další pozitivní faktory prospěšné pro srdce. Nízký obsah sodíku je důležitý zejména pro udržení optimální hodnoty krevního tlaku. Pozitivní efekt na srdce má i draslík, kyselina listová a hořčík, což jsou další látky obsažené v čočce. Kyselina listová pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který je známým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, zatímco hořčík a draslík zlepšuje cirkulaci.

 

Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, a to díky schopnosti alkalizace. Pokud se trávicí systém příliš okyselí, například při konzumaci smažených jídel, nerovnováha v bakteriální mikroflóře střev může vést k řadě zdravotních problémů. Čočka pomáhá bojovat s kyselým prostředím střeva a podporuje zdravý růst bakterií ve střevě, což je důležité pro absorpci živin a také prevenci syndromu dráždivého tračníku, zácpě a další.

 

Rozpustná vláknina obsažená v čočce je schopná vychytávat glukózu z karbohydrátů, a proto pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Normální hladina glukózy je důležitá pro prevenci poklesu energie, změny nálad a pro prevenci závažných chorob, například cukrovky.

Co obsahuje čočka?

Čočka má velmi málo kalorií, zato vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu se člověk cítí rychle nasycený a nedochází k přejídání. Proto je čočka vhodnou potravinou při redukčních dietách. Studie zabývající se výživou již ukázaly spojitost vysoké konzumace čočky s úbytkem hmotnosti.

Čočka je skvělým zdrojem bílkovin rostlinného původu. V mnoha receptech se dá využít jako náhrada masa, kde slouží navíc jako zdroj prospěšné vlákniny a dalších živin. Zejména vhodná je pro vegany a vegetariány.

 

Druhy čočky

V obchodech se setkáme s různými druhy čočky, v různé barevné škále, odlišní velikosti a lišící se v tom, zda je oloupaná či není. Neloupaná čočka zůstane při vaření celá a vydatnější v porovnání s čočkou loupanou, která má tendenci rozmělnit se. Všechny druhy mají velmi podobnou chuť a poskytují nám přibližně stejné živiny, takže mohou být snadno nahrazeny jiným druhem.

 

Velké oblíbenosti se těší čočka červená. Její chuť je ze všech druhů nejvíc zemitá a obvykle ji koupíme oloupanou. Díky tomu ji není potřeba namáčet a její příprava je velmi rychlá a snadná. Je vhodná jako zdroj bílkovin pro miminka při zavádění tuhé stravy. Jelikož neobsahuje nadýmavé látky, je vhodná i pro kojící matky.

 

Čočka černá, také nazývaná beluga, má ve svém složení černý pigment, který podmiňuje její zbarvení. Právě tento pigment je zdrojem antioxidantů, které se nacházejí také v bobulích (borůvky, ostružiny). Naše tělo tedy chrání před volnými radikály a zabraňuje tak stárnutí buněk. Čočku belugu není nutné namáčet a je velmi rychlá na přípravu.

Mezi další druhy čočky patří čočka hnědá, zelená a žlutá.

Výživová hodnota

1 šálek (cca 198 g) čočky má okolo 230 kalorií.

Ve stejném množství najdeme:

  • 18 g proteinů,

  • 15 g vlákniny,

  • 3,5 g sacharidů,

  • méně než 1 g tuku.

Obsahuje taky řadu minerálních látek:

  • mangan (1 mg),

  • železo (6,6 mg),

  • fosfát (356 mg),

  • měď (0,5 mg),

  • draslík (731 mg),

  • hořčík (71 mg),

  • zinek (2,5 mg).

Z vitamínů se zde nachází:

  • kyselina listová (358 mg,

  • vitamín B1 (0,5 mg),

  • vitamín B6 (0,4 mg),

  • vitamín B5 (1,3 mg).

Mnoho lidí postrádá řadu těchto, pro tělo nezbytných, minerálů. Velmi často se setkáváme s nedostatkem železa a hořčíku. Konzumace čočky zajišťuje jejich optimální hladinu a zabraňuje vzniku deficience, a to zejména u veganů a vegetariánů.

 

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK