Význam a důležitost proteinů v běžném i aktivním životě

Protein - "stavební materiál" našeho těla, je vedle tuku a uhlohydrátů jednou z makroživin. Každá z našich buněk sestává z proteinů - stejně, ať se jedná o budování svalů a regeneraci nebo o trávení, metabolismus, nebo tvorbu protilátek v našem imunitním systému. Proteiny tvoří asi 10% našeho mozku, dokonce 20% srdce, jater a našich svalů. Očividně hrají bílkoviny značně důležitou roli pro efektivní fungování lidského organismu.

Když jíme bílkoviny, nejprve se rozloží na své součásti - aminokyseliny. Naše tělo potřebuje celkem 22 různých aminokyselin, aby správně fungovalo. Ne všechny aminokyseliny jsou přitom obsaženy ve všech přírodních zdrojích bílkovin. Co se týče zdrojů proteinu, rozlišujeme úplné a neúplné zdroje bílkovin. Většinu úplných proteinů najdeme v živočišných potravinách, např. v mase, rybách, mléčných produktech, vejcích, a pod. Existuje i několik rostlinných zdrojů bílkovin, které obsahují úplné bílkoviny: quinoa, pohanka, spirulina, konopná semena, sójové produkty, atd. Bílkoviny z neúplných zdrojů proteinů musíme kombinovat s dalšími bílkovinami, jelikož neobsahují esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, aby zásobili naše tělo proteinem. Mezi neúplné zdroje proteinu patří například ořechy, luštěniny, obiloviny či zelenina.

Věčným dilema zůstává otázka, kterým zdrojům bílkovin dát přednost? Živočišným nebo rostlinným? Které jsou zdravější pro náš organismus? Někteří tvrdí, že živočišné zdroje proteinů jsou zdravější, protože dodávají takovou strukturu, kterou naše tělo potřebuje, jiní zase argumentují, že rostlinné zdroje bílkovin jsou rozumnou alternativou a živočišné proteiny jsou nadbytečné, pokud se správně kombinují rostlinné proteiny. Pokud se na to podíváme z hlediska nevýhody, tak najdeme u obou typů mínusy. Nevýhodou živočišných zdrojů proteinu jsou aminokyseliny, které obsahují tendenčně více síry, a proto vytvářejí kyselé prostředí v těle. Na druhé straně zase nevýhodou rostlinných proteinů je, že většina z nich je neúplná. Oba druhy bílkovin jsou pro tělo důležité, jen je třeba je přijímat ve stravě ve správném poměru a nezaměřovat se pouze na jeden druh. Živočišné proteiny by měly tvořit cca 50-80% našeho celkového příjmu bílkovin. Rostlinné bílkoviny (proteiny) je třeba zařadit do svého jídelníčku, ve kterém by měli mít 20- 50% zastoupení. Rostlinná strava dodá našemu tělu kromě rostlinných bílkovin i dostatek jiných živin.

Pokud se zajímáme o vhodné proteiny z důvodu hubnutí, měli bychom znát i energetickou nebo nutriční hodnotu potravin. Pomocí potravinové tabulky / dostupná na internetu / získáme přehled o obsahu bílkovin-proteinů, sacharidů a tuků. Pokud jsme fyzicky aktivní, hodně cvičíme, věnujeme se sportu, posilujeme a chceme mít svaly, tak potřebujeme více proteinů. Člověk potřebuje asi 0,8 g proteinu na každý 1k g tělesné váhy. Toto platí při běžném fungování našeho těla. Ale pokud jsme sportovci, nebo dost často pracujeme manuálně, tak toto množství proteinu nemusí být dostačující. Pokud máme zájem vybudovat si svalstvo, tak musíme tělu dát víc, než co je nezbytné pro běžné fungování, aby bylo z čeho budovat. Je prokázáno, že vyšší příjem proteinu z rostlinných zdrojů snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Pro vegan sportovce a kulturisty se doporučuje alespoň dvojnásobné množství proteinu jako pro běžného člověka.

Odkud může získat proteiny vegan?
Dobrou zprávou je, že vyvážená veganská - rostlinná strava zajistí dostatek proteinů, tuků a karbohydrátů při běžném životním stylu. Veganští výkonnostní sportovci v silové a vytrvalostní oblasti používají běžně dodatečné nutriční doplňkové prostředky, jako proteinový prášek z rostlinných bílkovinných zdrojů (např. Rýžový, sójový, hráškový nebo konopný protein). Proteiny ve formě doplňků výživy jsou hlavním zdrojem bílkovin každého sportovce. Proteiny jsou nezbytné pro růst, obnovu, správné fungování a strukturu všech živých buněk. Zvýšením příjmu bílkovin vedle posilovacím tréninku lze podpořit růst svalové hmoty.

Ať už běžně fungujeme, nebo sportujeme, všichni potřebujeme pro svůj organismus dostatek proteinů-bílkovin. Základem je zdravá vyvážená strava, účinek bílkovin pro naše zdraví je nepopiratelný:

výživa a růst svalů, šlach, kůže, kostí
zkrácení doby regenerace
podpora tvorby svalové hmoty
spalování tuku a redukce nadváhy


Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorBeáta Rampáková
Blog-datum10.2.2017
ČlánkyKondice, Zdravá strava