Vyhněte se nadýmání

Nadměrné nadýmání způsobuje nepohodlí hlavně na veřejnosti. Ve většině případů se nejedná o závažný stav, je to přirozený biologický proces, jako například pocení nebo dýchání. Každý člověk se setká s plynatostí průměrně 15x za den. Tento problém se dá regulovat změnou stravovacích návyků a úpravou životního stylu.

Nejčastější příčinou nadýmání je spolknutí většího množství vzduchu a slin spolu s potravou, které se ukládají ve střevech. Plyn v našem trávícím traktu se skládá z dusíku a z kyslíku, během trávení se však přemění do formy vodíku, methanu a oxidu uhličitého, které se uvnitř hromadí a tělo se jich snaží zbavit buď říháním nebo nadýmáním. Špatně strávené jídlo se začne rozkládat za přítomnosti síry a plynatost je doprovázena zápachem nebo křečemi v břiše, bolestí žaludku a nafouklým břichem.

Co způsobuje nadýmání?
Potraviny, které způsobují nadýmání jsou bohaté na polysacharidy, zejména oligosacharidy, jako je inulin.

Patří sem:
- brokolice
- květák
- růžičková kapusta
- luštěniny
- zelí
- kešu oříšky
- mléčné výrobky
- česnek
- ředkvičky
- obiloviny
- pórek
- cibule
- sladké brambory
- mouka a pečivo

Celiakie: je alergie na lepek, který se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Lidé trpící celiakií mívají často problémy s nadmutým břichem.
Vláknina: příliš mnoho vlákniny způsobuje nadýmání.
Intolerance laktózy: mléko obsahující mléčný cukr (laktózu) může produkovat plyny ve střevech.
Bublinkové nápoje: sycené nápoje a pivo také hromadí plyny ve střevním traktu.
Umělá sladidla: sorbitol a mannitol se nachází v bonbónech, žvýkačkách a sladkostech bez cukru, u některých jedinců můžou vyvolat průjem nebo nadýmání.
Zdravotní stav: některé chronické nemoci, například ulcerózní kolitida a divertikulitida, se podílí na trávících obtížích.

Jak se zbavit nadýmání?
Důležité je správné stravování, vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nestravitelných sacharidů. Poradit se můžete se svým lékařem nebo výživovým poradcem. Vaše strava by měla obsahovat vyvážený denní příjem kalorií, vitamínů a minerálů. Dopřávejte si menší porce 3x – 6x denně, jezte pomalu, při jídle nemluvte a pořádně vše rozkousejte. Omezte žvýkání žvýkaček a kouření, protože tak spolykáte více vzduchu a rozdráždíte vaše střeva. Cvičení je nejen dobré pro naše zdraví, ale také napomáhá správnému fungování trávícího traktu, eliminuje plyny a nadýmání.

Snadno stravitelné potraviny:
-
banány
- citrusové plody
- hrozny
- hlávkový salát
- rýže
- neslazený bílý jogurt
- papaya
- mátový, fenyklový nebo heřmánkový čaj

Přírodní pomocníci při nadýmání:
Chlorella: je sladkovodní řasa, která je bohatá na vitamíny, minerály, bílkoviny a jiné živiny. Skvěle detoxikuje organismus, prospívá zdravému trávení, odbourává stres a dodává tělu energii. Nejčastěji ji zakoupíte v tabletách a v prášku.

Ostropestřec mariánský: chrání játra před toxiny a pročišťuje střeva. Obsahuje účinnou látku sylimarin, která podporuje metabolismus a žlučové cesty. Také se používá jako přírodní léčivo při žloutence a během chemoterapie.

Medvědí česnek: se hojně vyskytuje v lese během jarních měsíců. Kdo nechce čekat až do jara, ten ho může vyzkoušet v kapslích. Je bohatý na jód, minerální látky a silice. Obnovuje střevní mikroflóru, podporuje trávení a eliminuje bolest břicha. Slouží také jako přírodní antibiotikum při chřipce a nachlazení.

Psylium: jedná se o šetrnou vlákninu, která má jedinečnou schopnost nabobtnat a tak dodává rychlý pocit sytosti, neobsahuje lepek a čistí organismus od škodlivin nahromaděných ve střevech. Psylium si můžete přidat do jogurtu, ovesných vloček a do čaje. 10 g Psylia prý umí snížit chuť k jídlu o 169 – 234 kalorií. Studie tvrdí, že vláknina přispívá k nižší rozpustnosti glukózy v tenkém střevě, což je přínosné pro diabetiky, obézní lidi a pro jedince s trávícími obtížemi.

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum10.2.2017
ČlánkyZdraví