TOP 10 receptů z goji

Goji neboli kustovnice čínská je v posledních letech hojně vyhledávanou superpotravinou. Může za to především obsah aminokyselin, vitamínů, minerálních látek či kyseliny linolové. Goji je proto označované za jeden z nejzdravějších druhů ovoce. A protože kustovnicí lze obohatit řadu pokrmů i nápojů, prozradíme vám pár tipů na skvělé recepty s plody Goji.

1. Pečená ovesná kaše
Vzhledem k tomu, že snídaně by měla být prvním jídlem dne, máme pro vás tip na netradiční pečenou ovesnou kaši s Goji. Zatímco ovesné vločky vám dodají mnoho vlákniny, Goji vám pro změnu doplní velké množství minerálních látek. Není tak lepší varianty, jak začít nový den.

Počet porcí: 1 - 2

Ingredience:
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku ovesného mléka
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli

špetka skořice
špetka sušeného zázvoru
1 lžíce medu
1 - 2 broskve
hrst goji (kustovnice čínská)
máslo k vymazání pekáčku

Postup:
Připravte si menší pekáček nebo malou zapékací misku, vymažte ji máslem a rozehřejte troubu na 180 °C. Poté v míse smíchejte suché ingredience, a to ovesné vločky společně se solí, kypřícím práškem, sušeným zázvorem a skořicí. V další misce pro změnu vyšlehejte vejce s mlékem a medem. Nakonec tekutou směs přilijte k vločkám a důkladně všechny suroviny promíchejte. A nyní je na řadě vrstvení. Postupně střídejte v pekáčku vrstvu ovesných vloček s nakrájenými broskvemi. Každou vrstvu rovněž nezapomeňte posypat sušenými plody Goji. Pečte přibližně třicet minut. Hotovou kaši ozdobte lžící bílého jogurtu a goji.

2. Tvarohový koláč s Goji
Milujete sladké, ale dochází vám nápady, co upéct? Právě pro vás máme tip na netradiční tvarohový moučník s ovocem goji. Skvěle se hodí nejen k dopolední kávičce, ale potěšíte jím i případnou návštěvu.

Počet porcí: 12

Ingredience:
Těsto:
150 g hladké mouky
150 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřícího prášku

Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučkového cukru
2 vejce
hrst goji (kustovnice čínská)
hrst brusinek
hrst rozinek
máslo a mouka k vymazání a vysypání pekáčku

Postup:
Nejprve si připravte formu či menší plech a vymažte jej máslem a vysypte moukou. Popřípadě můžete použít i pečící papír. Připravte si misku s vodou a namočte do ní goji, rozinky a brusinky tak, aby vám změkly. V míse si smíchejte suroviny na těsto a připravte hladké těsto, které vtlačíte do formy. Zatímco se těsto bude v troubě předpékat přibližně pět až sedm minut při 180 °C, připravte si tvarohovou náplň. Tu jednoduše vytvoříte tak, že ve větší misce vyšlehejte žloutky s cukrem a tvarohem. Jakmile bude těsto předpečené, navrstvěte na něj tvarohovou náplň. Nezapomeňte směs ještě posypat kustovnicí čínskou, rozinkami a brusinkami. Koláč pečte ještě přibližně dalších dvacet minut.

3. Zelený čaj s Goji
Pijete rádi zelený čaj? Co byste řekli tomu, kdybychom vám poradili, jak jej ještě vyšperkovat? A co k tomu budete potřebovat? Váš oblíbený zelený čaj a lžíci kustovnice čínské. Čaj připravte tak, jak jej máte rádi ovšem s tím rozdílem, že do něj přisypete lžíci plodů goji, které dodají čaji zajímavou chuť a tělu prospěšné živiny. Goji nechte v čaji vylouhovat přibližně čtvrt hodinky. Poté ovoce vytáhněte a bez obav jej snězte. Čaj mu nikterak neuškodil.

4. Osvěžující limonáda z Goji
Obzvláště během horkých dnů je pravidelný pitný režim nezbytný. Zapomeňte však na sladké kupované limonády. Místo toho si raději připravte zdravou a osvěžující limonádu z kustovnice čínské, která dodá limonádě lahodnou chuť.

Počet porcí: 4

Ingredience:
50 g goji (kustovnice čínská)
20 g čerstvého zázvoru
šťáva z 1 citronu
lžíce javorového sirupu nebo agáve sirupu
1 litr neperlivé vody
čerstvá máta

Postup:
Nejprve si do džbánu či karafy namočte plody goji a nechte je tam alespoň hodinu. Poté je společně i s vodou přelijte do mixéru a přidejte k nim šťávu z citronu a nasekaný zázvor. Jakmile je směs rozmixovaná dohladka, vezměte si na pomoc sítko, přes které směs přepasírujte. Hotovou limonádu přelijte zpět do džbánku a vylepšete ji snítkou čerstvé máty a dejte ji na dvě až tři hodiny vychladit do lednice.

5. Smoothie s plody Goji
Dalším tipem, jak zpracovat plody kustovnice čínské, je i populární smoothie. Hodí se nejen jako dopolední či odpolední svačinka, ale můžete si je připravit i jako rychlou snídani.

Počet porcí: 1

Ingredience:
hrst goji (kustovnice čínská)
2 menší jablka
šťáva z 1/2 citronu
lžíce medu nebo agáve sirupu
1 kiwi
hrst čerstvé máty
150 ml mandlového mléka

Postup:
Postup přípravy smoothie je velice jednoduchý. Všechny ingredience nasypte do mixéru a mixujte, dokud se všechny suroviny nespojí. Nezapomeňte si hotové smoothie ozdobit čerstvou mátou.

6. Pikantní polévka z plodů kustovnice čínské
Možná budete překvapeni, že se z plodů Goji dá připravit i polévka. Je to poněkud nezvyklá kombinace, ovšem během chladných dnů či při nachlazeních vám přijde tato polévka vhod.

Počet porcí: 2

Ingredience:
100 g goji (kustovnice čínská)
200 g nakládaných rajčat
450 - 500 ml zeleninového vývaru
1 větší cibule
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kmínu
špetka soli
špetka pepře
hrst čerstvého koriandru a petrželky

Postup:
Aby byly plody Goji krásně měkké, namočte je nejlépe přes noc do vody. K samotné přípravě polévky budete potřebovat větší hrnec, ve kterém na olivovém oleji restujte cibulku nakrájenou nadrobno, nakrájená rajčata a plody Goji. Jakmile je všechno lehce orestované a promíchané, přisypte kmín, sůl a pepř a zalijte směs připraveným vývarem. Polévku nechte vařit přibližně dalších patnáct minut. Nakonec do polévky vmíchejte čerstvé nasekané bylinky.

7. Zdravé sušenky s Goji
Máte rádi, když k šálku kávy zakousnete něco sladkého? Abyste neměli výčitky, že hřešíte, připravte si zdravou variantu mlsání v podobě křupavých sušenek s plody Goji.

Počet porcí: 4 - 6

Ingredience:
20 g goji (kustovnice čínská)
50 g ovesných vloček
hrst směsi sušených meruněk, rozinek, brusinek a švestek
hrst oříškové směsi (lískové oříšky, vlašské oříšky a mandle)
hrst semínek (slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka)
lžíce medu
3 bílky
lžíce másla

Postup:
Aby bylo ovoce měkké, namočte si sušené ovoce i plody Goji na hodinu do vody. Jakmile budete mít ovoce připravené, rozehřejte si na pánvi máslo a opečte na něm dozlatova vločky. K vločkám postupně přidávejte nasekané ovoce, oříšky a semínka. Vše nakonec zakápněte medem, který na směsi krásně zkaramelizuje. Poté směs v míse smíchejte s vyšlehanými bílky. Nakonec tvarujte lžící sušenky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 - 15 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

8. Bábovka s Goji a kokosem
Chcete-li překvapit svou rodinu úžasným moučníkem, a přesto byste jim rádi dali něco zdravého, upečte jim netradiční bábovku s kokosem a superpotravinou Goji, která má na organismus nespočet blahodárných účinků.

Počet porcí: 8 - 10

Ingredience:
250 g špaldové hladké mouky
250 g strouhaného kokosu/kokosové mouky
125 g másla
1 prášek do pečiva
3 vejce
1/2 hrnku kokosového mléka
125 g třtinového cukru
125 g plodů Goji
lžíce kokosového oleje

Postup:
Při pečení je důležité, aby byly plody Goji měkké a dobře se konzumovaly. Proto je namočte před pečením přibližně na třicet minut do teplé vody. Mezitím si připravte strouhaný kokos, a to tím způsobem, že jej v mixéru rozmixujete až na kokosovou mouku. Pro urychlení pečení můžete použít rovnou kokosovou mouku. Ve větší míse smíchejte kokosovou mouku společně se špaldovou moukou a kypřícím práškem. V druhé míse si vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte rozpuštěné máslo, kokosové mléko a plody goji. Nakonec do směsi přisypte mouky s práškem do pečiva. Všechny suroviny důkladně promíchejte. Jakmile budete mít těsto hotové, přelijte jej do olejem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 až 45 minut.

9. Banánová zmrzlina s kustovnicí čínskou
Zmrzlina je nejen oblíbeným letním osvěžením, ale přijde vhod, kdykoli vás honí mlsná. Abyste však neohrozili vaši postavu, máme pro vás tip na zdravou zmrzlinu, které vaše chuťové pohárky neodolají.

Počet porcí: 2

Ingredience:
2 banány
hrst plodů Goji
hrst nasekaných mandlí
6 lžící kokosového mléka
2 lžíce kakaa

Postup:
V mixéru rozmixujte banán společně s kokosovým mlékem, přidejte kakao, nasekané mandle a plody Goji. Potom všechny suroviny důkladně promíchejte. Jakmile je zmrzlinová směs hotová, přelijte ji do připravených mističek a vložte přes noc do mrazáku.

10. Kuličky s ovesnými vločkami a Goji
Máte-li rádi raw recepty, které jsou připravené ze surovin v jejich přirozeném stavu, pak rozhodně vyzkoušejte kuličky s Goji, ovesnými vločkami, semínky a ořechy.

Počet porcí: 10 - 12

Ingredience:
3 lžíce slunečnicových semínek
5 lžící vlašských ořechů
2 lžíce plodů Goji (kustovnice čínská)
3 lžíce rozinek
1 lžíce konopných semínek
2 lžíce kakaa
5 lžící ovesných vloček
kokos na obalení kuliček
voda dle potřeby

Postup:
Nejprve začněte tím, že namočíte plody Goji a rozinky. Mezitím si v mixéru rozmixujte ořechy a slunečnicová semínka. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne prášek. Poté rozmixujte kustovnici čínskou s rozinkami. Takto vzniklou pastu smíchejte s rozmixovanými ořechy a semínky a přisypte k ní konopná semínka, kakao a ovesné vločky. Směs pořádně promíchejte a dejte do lednice na hodinu odležet. Poté z ní tvarujte kuličky, které obalte v kokosu.

Autor: Kateřina Doul

Blog-datum24.4.2017
ReceptyDezerty, Polévka
Blog-autorKateřina Doul