Tipy na zlepšení trávení

Proč špatně trávíme? 
Stres, nepravidelná a ne příliš kvalitní strava, špatný spánek, málo pohybu nebo nedostatečný pitný režim jsou jen hrstkou základních předpokladů, které mohou vést až k dlouhodobým problémům se zažíváním.

Abyste se vyhnuli potížím s trávením, snažte se minimalizovat stresové prostředí, dodržujte pitný režim a dbejte na vyvážený jídelníček. Samozřejmě se nezapomeňte ani dostatečně hýbat! Špatné zažívání však může být způsobeno i řadou zdravotních problémů. Jedním z nepříjemných onemocnění je například mononukleóza, která s sebou bohužel přináší i špatné trávení. Proto se při mononukleóze setkáváme chtě nechtě s dietou. Ta není obvykle nijak drastická, nicméně je nutné z ní vyřadit všechny těžké potraviny. Mezi povolené suroviny patří například kvalitní šunka, drůbeží maso, rostlinné oleje nebo ovoce a zelenina, které příliš nenadýmají. Dobré je konzumovat ovoce i zeleninu v syrovém stavu. Pozor si však dejte i při konzumaci pečiva - to by nemělo být právě vytažené z trouby.

Mezi další zdravotní zažívací problémy patří nejrůznější gastritidy, žaludeční vředy či překyselení žaludku. I na tyto problémy ale existují pomocníci. Nejčastěji se užívají léky na snížení kyselosti. Léky na trávení ale nejsou vše, i když nám mohou značně ulevit. Z dlouhodobého hlediska je ovšem důležité dbát na zdravý životní styl.

Zlepšete své zažívání
Zajímá vás, co podporuje trávení? Důležitá je prevence a správná činnost střeva. Pro práci střev jsou nezbytné zejména potraviny rostlinného původu, mezi kterými nesmí chybět především ovoce a zelenina, luštěniny, cereálie a mléčné výrobky. Dobré je taktéž konzumovat takzvaná probiotika, která jsou obsažena například v různých zakysaných mléčných výrobcích. Probiotika jsou vlastně živé mikroskopické organismy, které pomáhají zlepšovat stav střevní mikroflóry.

Pro činnost střev jsou rovněž nezbytné tuky. Výborný je například olivový, slunečnicový nebo řepkový olej. Kvalitní tuky se však nachází i v ořeších a semenech. Z masa dávejte přednost lépe stravitelným druhům, jako jsou například ryby, drůbeží a králičí maso a jakékoliv libové maso. Z ovoce si dopřejte především hrušky, jablka nebo jahody, které jsou bohaté na pektin, který je skvělým pomocníkem proti zácpě. Do jídelníčku je taktéž vhodné zařadit koření, které podporuje trávení. Mezi takové patří například chilli, skořice nebo kurkuma. Zajímavým a chutným pomocníkem je například i zázvorovo-ananasový sirup s kurkumou, který podporuje správné zažívání a ulevuje od žaludečních obtíží. Kromě klasických surovin ale nezapomínejte ani na superpotraviny, které dodají organismu důležité živiny a vitamíny. 

Kromě potravin na lepší trávení byste také měli myslet na to, abyste jedli menší porce ale častěji. Samozřejmě nezapomínejte na snídani, která je důležitým startem každého dne, neboť podpoří činnost metabolismu.

Autor: Kateřina Doul

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorKateřina Doul
Blog-datum14.11.2016
ČlánkyZdravá strava, Zdraví