Sušené fíky – skvělé pro vaše střeva

Jaké látky fíky obsahují?
Sladké exoticky vypadající plody fíkovníku smokvoně jsou původem z Orientu. V jejich domovině tvoří značnou část stravy místních obyvatel a jsou oblíbenou pochoutkou. Přínosy fíků pro zdraví nejsou zanedbatelné. V čerstvém stavu obsahují přibližně jednu čtvrtinu cukrů, které obsahují hodně vitamínu C, B1 nebo vitamínu A. Jsou bohaté na vápník. Sušené fíky obsahují v ideálním případě kolem 17 % vody, přibližně 57 procent cukrů a zbytek tvoří škrob, pektin, buničina, bílkoviny, přibližně 1 % tuků a ponechávají si téměř plný obsah vitamínů a minerálních látek.

Na co fíky pomáhají?
Hlavním pozitivním účinkem je čištění střev. Rozpustná vláknina pektin je navíc prospěšná i pro střevní mikroflóru, jejíž zdraví je důležitým předpokladem pro správné trávení bez potíží. Dále fíky díky obsahu minerálních látek a vitamínů pomáhají při únavě a podporují schopnost soustředění. Na některé ženy působí blahodárně i během období menstruace. Jejich rozumné zařazení se hodí i do redukčních jídelníčků, kdy pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru a předchází tak nechtěným chutím na sladké a nezdravé potraviny. Obsah hořčíku, vápníku a dalších minerálů pomáhá uvolňovat nervové napětí.

Jak jíst fíky?
Fíky slouží jako skvělá sladká a hlavně zdravá náhrada cukrovinek a sladkostí. Právě vysoký podíl pektinu, jakožto vlákniny, pomáhá udržovat zdravý trávicí a vylučovací trakt. Skvěle se hodí i ke kombinaci s masnými pokrmy a neocenitelné jsou ve sladkých dezertech a pokrmech. Jejich sušená verze je dostupná po celý rok. Podívejte se na zdravé recepty s fíky a nechte se inspirovat, jak využít tuto vynikající a zdraví prospěšnou pochoutku i ve své kuchyni. Lahodný fíkový chia pudink vás nenechá chladnými a obsahuje dokonalé ingredience, které nejen že vytvoří výborný chuťový zážitek, ale navíc se postarají i o doplnění minerálů a vitamínů pro vaše maximální zdraví.

Pektin je zázrak pro naše střeva
Vysoké procento pektinu pomáhá udržovat střeva zdravá a v optimální kondici. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, která pomáhá udržovat stabilní krevní hladinu cukru. Konzumace sušených fíků je tedy v rozumném množství vhodná i pro osoby, které trpí cukrovkou. Fíky navíc obsahují speciální chemické látky, které vytváří slizy s účinnosti vyšší, než běžně dostupná projímadla z lékáren. Jejich účinek je navíc zcela bez vedlejších projevů. Konzumace rozumného množství (několika) fíků denně pomáhá jako prevence před zažívacími potížemi nebo onemocněním střev.

Kdy je konzumace fíků vhodná
Konzumace fíků je vhodná po celý rok. Doporučuje se fíky dávat dětem místo bonbonů nebo jiných sladkostí. Díky vysokému obsahu vitamínu C je jejich zvýšená konzumace vhodná hlavně na jaře a na podzim, kdy se často objevují chřipky a náš organismus je náchylný k nachlazení. Zajímavé je, že fíky mají ze všech potravin téměř nejnižší alkalické hodnoty. Pomáhají tedy neutralizovat kyselé potraviny, které nepříznivě působí na náš trávicí trakt. Podobně je na tom například i citron, který je sice primárně kyselý, ale v organismu se chová zásaditě. Překyselený organismus je náchylný k nemocem, ztrátě výkonnosti a vzniku obezity nebo nadváhy.

Nákup sušených fíků
Během sezóny můžeme v obchodech narazit i na čerstvé fíky. Častěji se však vyskytují fíky sušené. Při jejich nákupu sledujeme, zda nejsou plesnivé nebo jinak poškozené. Bílý povlak, který může být vidět na některých plodech, většinou není na závadu a často se nejedná o plíseň, ale spíše o krystaly glukózy, která je hlavním důvodem, proč jsou sušené fíky tak příjemně sladké.

Pěstování fíkovníku doma
Když vám fíky zachutnají nebo chcete častěji využívat jejich pozitivních účinků na organismus, nemusíte se spoléhat na obchody. I v našich podmínkách je možné pěstovat malý stromek, který bude dávat fíky. Při pěstování fíkovníku je dobré dbát na průměrnou zálivku a fíkovník hlavně v zimním období nepřelít. Během léta může být venku, ale na zimu ho určitě přemístěte do bytu nebo teplejších prostor, protože není odolný proti mrazu. Z jednoho menšího stromku je možné získat až několik desítek fíků. Záleží na správné péči a vytvoření vhodných podmínek pro jeho optimální růst a tvorbu plodů.

Vlastní vypěstované fíky si můžete i usušit. Šetrnou metodou je sušení na slunci, ale musíte dbát na to, aby fíky během tohoto procesu zpětně nenavlhly. O něco jednodušší je sušení v sušičce. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, zapněte sušičku spíše na nižší teplotu a sušte fíky delší dobu. Předejdete tak ztrátě vitamínů a minerálních látek, které jsou klíčové. Při skladování fíků dbáme na to, aby byly v suchém prostředí s optimální teplotou, a kontrolujeme, jestli se netvoří plíseň. Pro jejich stabilizaci se často používá drobné množství kyseliny citronové.

Autor: Šárka Stuchlíková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorŠárka Stuchlíková
Blog-datum3.11.2016
ČlánkyZdravá strava