Rakytník a jeho účinky

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) pochází z Himalájí, kde ho nazývají svaté ovoce. Svou léčivou sílu získává ze zdejšího silného slunce, zářivě bílého sněhu, silných mrazů a vyprahlé půdy. Rostlina rakytníku je odolná vůči nízkým teplotám, a proto je její pěstování oblíbené i u nás. K léčení se využívají listy, kořen a oranžové bobule, které mají velké množství vitamínů.

Nutriční složení:
Rakytník je plný Omega 3-6- 7-9 esenciálních mastných kyselin, vitamínů A, C, E, F, K a skupiny B, obsahuje 60 antioxidantů, 20 minerálů a léčivých živin, které naše tělo potřebuje. Umí rozzářit pokožku, posílit imunitu, zpomalit proces stárnutí, snížit cholesterol, krevní tlak a je skvělý pro vegany.

Ve 100 g bobulí se nachází:
- 340 mg vitamínu C
- 160 mg vitamínu E
- 120 mg flavonoidů
- 40 mg karotenoidů
- 25 mg vitamínu A
- 13 mg vitamínu K
- 0,54 mg vitamínu B6
- 11 % mastných kyselin

Množství vitamínu C v rakytníku je 12x vyšší než v pomerančích, kiwi, jahodách a rajčatech. Karotenoidů má prý srovnatelné množství s mrkví. Dále obsahuje spousty zdravých nenasycených tuků, převážně kyselinu linolovou, linolenovou a kyselinu olejovou. Tyto kyseliny se podílejí na funkci fosfolipidů v buněčné membráně a glykopidů v nervové tkáni, dodávají energii a mají vliv na srážení krve, snižování bolesti a tlumení zánětů.

Blahodárné účinky rakytníku:

- léčí kožní vyrážky, příušnice a spalničky,
- eliminuje příznaky astmatu,
- napomáhá správnému fungování mozku a nervového systému,
- ničí infekce a zvyšuje obranyschopnost organismu,
- přispívá ke správnému zažívání a snižuje hlad,
- působí preventivně proti rakovině,
- neutralizuje volné radikály v těle a obnovuje buňky,
- chrání organismus proti srdečním chorobám,
- zlepšuje zrak,
- eliminuje urologické potíže,
- stimuluje vnitřní orgány,
- léčí artritidu, dnu a onemocnění jater.

Podporuje hojení ran:
Rakytník se používá na popáleniny, hojení ran a infekce. Díky kyselině palmitolejové, která je také přítomná v lidské kůži, má regenerační účinky. Studie publikovaná čínskými vědci tvrdí, že pacientům, kteří použili rakytníkový olej na popáleniny, se rychleji snížila bolest. Kůže se jim lépe zregenerovala než těm, kteří si ránu mazali pouze vazelínou.

Ochrana před cirhózou jater:
Klinické studie ukázaly, že rakytník řešetlákový pomáhá normalizovat jaterní enzymy, žlučové kyseliny a posiluje imunitní systém, který zabraňuje zánětu jater a degeneraci. Kromě toho rakytník chrání játra před škodlivými účinky toxických chemických látek.

Rakytník na krásu:
V rakytníku se nachází vzácná mastná kyselina Omega-7, která se přirozeně vyskytuje v pokožce, ale v přírodě ji najdeme zřídka. Tato kyselina podporuje zdravou pleť, krásné vlasy a pevné nehty. V kombinaci s vitamínem E a vitamínem C, je rakytníková kosmetika vhodná pro boj proti volným radikálům, které způsobují vrásky. Rakytník je také vynikající k ošetření pokožky spálené od sluníčka, k léčbě proleženin, akné, kožních vředů a suché pokožky.

Co se vyrábí z rakytníku?
Sortiment výrobků je široký a to nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. Vyrábí se z něj gely, oleje, cukrovinky, šťávy, čaje, omáčky, koláče, marmelády, pleťové a tělové krémy, mastičky a přípravky proti stárnutí. Ve Finsku ho přidávají do dětské výživy. Ideální je smíchat šťávu z rakytníku s jiným ovocem, například papayou, jablkem, či pomerančem, aby se snížila její trpkost. Receptů s rakytníkem je nespočet, vyzkoušejte například léčivý olej nebo rakytníkový sirup.

Rakytníkový čaj na chřipku a nachlazení:
Příprava čaje z rakytníku je velmi jednoduchá a použít se dá skoro celá rostlina od bobulí, listů, kůry až po výhonky. Do hrníčku nasypte 2 lžičky rakytníku, zalijte 250 ml horké vody, nechte několik minut vylouhovat, oslaďte medem a přidejte pár kapek citrónu. Čaj si dopřejte 1x denně a bacily u vás nemají šanci. Rakytník je zdravotně nezávadná rostlina, přesto by jeho konzumaci měly zvážit těhotné a kojící ženy, protože u nich nebyl rakytník řádně vědecky prozkoumán.

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum8.2.2017
ČlánkyZdravá strava, Zdraví