Proč je čokoláda dobrá pro vaše srdce?

Skvělá zpráva pro čokoholiky: podle 11letého výzkumu provedeného v anglickém Norfolku, dospělí lidé, kteří denně snědli 100 g kvalitní čokolády měli snížené riziko srdečních onemocnění až o 11 %.

Vědci tvrdí, že čokoláda má příznivý vliv na srdce a oběhovou soustavu díky flavonoidům, které fungují jako antioxidanty. Snižují krevní tlak, pomáhají okysličovat krev, prokrvovat mozek a chránit buňky před poškozením. Mezi další látky prospěšné pro kardiovaskulární systém patří resveratrol, nachází se nejen v čokoládě, ale i v červeném víně. Resveratrol je součástí skupiny sloučenin zvané polyfenoly, které chrání tělo před stárnutím, vznikem rakoviny a onemocněním srdce. Theobromin působí protizánětlivě a podporuje metabolismus. Třísloviny zabraňují pronikání škodlivin do krevního oběhu.

Kakao jako léčivo používali Aztékové a Mayové již před 2000 lety. Samotné bylo příliš hořké,  přidávala se do něj pouze vanilka, skořice a chilli. V 17. století, kdy Španělé dovezli kakao do Evropy, se s ním začalo více experimentovat a míchat ho s dalšími surovinami, až vznikla čokoláda. Ta se stala oblíbeným afrodiziakem na francouzském královském dvoře.

Kakao se získává z kakaových bobů. Ty se zpracovávají fermentací, sušením, pražením a drcením až vznikne prášek, ze kterého se vyrábí čokoláda. Její kvalita se liší množstvím kakaa a přidaných tuků. Mezi nejkvalitnější patří belgická čokoláda, která má hodně flavonoidů, zato méně cukru a nasycených tuků. Nevhodná je ta, která kromě kakaového másla obsahuje i jiné tuky.

Je bohatá na minerály:
Hořká čokoláda je nabitá prospěšnými minerály, jako je draslík, vápník, zinek, selen, hořčík a fluor. Ve 100g tmavé (70 %) čokolády se nachází 67 % doporučené denní dávky železa. Dále v ní najdeme vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C a kyselinu pantotenovou.

Chrání cévy:
Nedávná studie zjistila, že hořká čokoláda pomáhá obnovit pružnost cév a zároveň zabraňuje usazování bílých krvinek na jejich stěny, a tak nedochází k ucpávání.

Snižuje cholesterol:
Kakao snižuje špatný LDL cholesterol a zvyšuje dobrý HDL cholesterol, čímž pomáhá předcházet riziku srdečních onemocnění.

Eliminuje stres:
Jste-li ve stresu, vaše tělo produkuje chemické látky, které zvyšují krevní tlak. Jedná se o hormony, které jsou uloženy v mozku (hypofýze), nadledvinách a jiných částech nervového systému. Konzumace čokolády během stresu snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu, které mají vliv na zdraví srdce a cév.

Kofein v čokoládě:
Kofein se nevyskytuje pouze v kávě, ale najdeme ho také v čaji, kakau a Coca-Cole. Čokoládové tyčinky ho obsahují kolem 10 mg. Čím je čokoláda tmavší, tím více má kofeinu. Malé množství je pro tělo prospěšné, dodává energii, zlepšuje soustředěnost a eliminuje bolest hlavy. Naopak větší dávka může vyvolat migrénu a má povzbuzující účinky, proto se nedoporučuje konzumovat čokoládu večer. Přiměřené množství kofeinu (200 mg za den) našemu zdraví neškodí.

 

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum1.11.2016
ČlánkyZdraví