Probiotika, výhody potravin a doplňků

V lidském těle se nachází více než 1000 druhů bakterií, pomáhají nám rozkládat potravu a vstřebávat živiny. Probiotika v podobě živých mikroorganismů příznivě ovlivňují zdravotní stav, vyvažují poměr mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle, posilují imunitu a chrání tělo před škodlivými vlivy. Bylo prokázáno, že bakterie v našich střevech ovlivňují velké množství životních funkcí.

Na rozdíl od probiotik a prebiotik, antibiotika narušují zdravou střevní flóru, která podporuje trávení (předepisují se na bakteriální infekce). Mezi další negativní vlivy narušující střevní mikroflóru patří nezdravá strava, alkohol, kouření a stres.

Probiotika pomáhají při:
- syndromu dráždivého tračníku
- zánětlivém onemocnění střev
- infekčním průjmu
- kožních onemocněních
- močových a vaginálních potížích
- alergiích a nachlazení
- onemocnění jater

Druhy probiotik:
Lactobacillus: je nejčastější probiotikum. Nachází se v jogurtech a fermentovaných potravinách. Pomáhá při průjmech a také lidem, kteří mají problém strávit laktózu. Podle studie provedené Evropským deníkem klinické výživy: lidé, kteří konzumovali kysané mléčné výrobky obsahující kmen Lactobacillus po dobu 12 týdnů se snížil břišní tuk o 4,6 %.

Bifidobacterium: nachází se v některých mléčných výrobcích, může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku.

Mutaflor: je méně častý druh probiotik, který obsahuje účinnou látku nepatogenního kmene Escherichia coli. Většina lidí se domnívá, že Escherichia coli jsou bakterie, které způsobují nemoci. Existují však jednotlivé druhy bakterií, které mají mnoho různých biotopů, například komensální kmeny Escherichia coli Nissle (ECN). Ty udržují zdravá střeva a zajišťují mikrobiální bariéru proti patogenním bakteriím, pomáhají léčit gastroitestinální poruchy, chronickou zácpu a ulcerózní kolitidu.

Bacillus: tato probiotika se často využívala k léčbě průjmů u kojenců a malých dětí ještě před vynalezením antibiotik. Bylo prokázáno, že to jsou důležité střevní bakterie, které se podílejí na tvorbě zdravé mikroflóry.

Enterococcus faecium: se používá proti průjmům a na snižování cholesterolu.

Probiotika v potravinách:
Nejvíce probiotik se nachází v kvašených potravinách. Proces fermentace využívali po staletí naši předkové, protože neměli ledničku a potřebovali si udržet zásoby jídla.

Probiotika najdete například v:

  • kvašené zelenině (kysaném zelí, kysaných houbách a rychlokvašených okurkách)

  • kysaných mléčných výrobcích (bílém jogurtu, kefíru)

  • japonské polévce miso

  • Tempehu (je to výrobek z fermentovaných sójových bobů)

  • fermentovaném čaji Kombucha

  • doplňcích stravy

Kefír: je fermentovaný mléčný výrobek složený z mléka, bakterií a kvasinek. Byl objeven před 3000 lety v Rusku. Kefír je vhodný i pro ty, co jsou alergičtí na laktózu. Má mírně kyselou chuť a obsahuje kolem 34 kmenů probiotik.

Kyselé zelí: má v sobě vysoký obsah organických kyselin, které dávají potravině kyselou chuť a podporují růst dobrých bakterií. Zelí má velké množství vitamínu C a trávících enzymů. Je to dobrý zdroj bakterií mléčného kvašení, jako je Lactobacillus. Šťáva ze zelí je prospěšná na zažívací problémy, průjem a zácpu.

Polévka miso: pochází z Japonska a je součástí makrobiotické stravy. Vaří se z fermentovaných sojových bobů, rýže nebo ječmene, miso pasty a horké vody. Polévka stimuluje trávící systém a povzbuzuje tělo.

Kimchi: je korejské zelí, které se smíchá s různým kořením, vločkami, ředkvičkou, mrkví, česnekem, zázvorem, cibulí, mořskou solí a rybí omáčkou, potom se nechá kvasit po dobu 3. - 14. dní.

Čaj Kombucha: je šumivý černý čaj, který obsahuje symbiotické kolonie bakterií a kvasinek. Kombucha je starý více než 2000 let a pochází z Britské Kolumbie. Čaj upravuje zažívání, dodává energii a je vhodný pro jarní detox.

Co jsou to prebiotika?
Vědci hovoří o prebiotikách jako o skupině různých chemických sloučenin v potravinách, včetně fuktooligosacharidů, oligosacharidů, inulinu a polysacharidů, které se chovají ve střevech jako rozpustná vláknina. Bakterie tlustého střeva ji využívají k tvorbě energie. Nejlepším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a obiloviny. Najdeme ji například v česneku, pampelišce, cibuli, pórku a v čekance.

Jak si vybrat správné probiotické doplňky stravy:
Je důležité si uvědomit, že existují různé druhy kmenů probiotik a každý má jiné zdravotní účinky. Některé druhy podporují imunitu, trávení, jiné pomáhají spalovat tuky a vyrovnávat hladinu hormonů. Proto je velmi důležité si vybrat správný doplněk stravy nebo konzumovat potraviny bohaté na probiotika.

Na co si dát pozor:

  • na množství probiotik (měly by jich obsahovat alespoň 15 – 100 miliard)

  • na kmenovou diverzitu (měly by mít nejméně 10 – 30 různých kmenů)

  • zjistěte si, zda prošly řádným probiotickým testem

  • vybírejte pouze kvalitní značku

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum15.2.2017
ČlánkyZdraví