Nejdůležitější výživa v těhotenství

Výbornou zprávou je, že těhotné ženy nemusejí nijak omezovat jídelníček. Pokud jim neurčí lékař jinak, složení jejich stravy není nijak výrazně odlišné od běžných doporučení. Důležité je si nezapomenou hlídat množství a dbát na vyváženou stravu s dostatečným množstvím kvalitních bílkovin. Vitamíny a minerálních látky hrají v těhotenství také významnou roli.

Na co by si ale maminky měly dávat pozor?
- Denní příjem vápníku by měl být 1200 – 1500 mg.
- Přísun minerálních látek by se měl zvýšit cca o 20 – 30%.
- Nezapomínejte na kyselinu listovou! V těhotenství se podílí na přenosu genové informace  z buňky k buňce a má velký význam na všech růstových a vývojových procesech.
- Důležitý je přísun jódu. Jeho nedostatek je často spojován s rizikem poruch vývoje plodu.
- Přirozeným zdrojem jsou mořské ryby a plody nebo některé minerální vody.
- Solení se doporučuje snížit až na 1/3.
- Železo získáte z červeného libového masa, vnitřností, zeleniny nebo obilovin.
- Vláknina jako prevence proti zácpě. Najdete ji v zelenině, ovoci, bramborách a třeba i v luštěninách. Doporučená dávka je 30 g.

Obecně tedy v těhotenství platí zásady zdravé výživy, které kladou důraz na pestrost. Jídelníček pro těhotné se nijak radikálně nemění. Tělesná váha by se měla udržovat v přiměřené rovině. Omezte přísun tuků, cukrů nebo soli a naopak přidejte dostatečné množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, plnohodnotných bílkovin. Pitný režim by se měl zachovat na minimálně 2 litrech. Více si můžete přečíst zde: Tajemství zdravého vaření.

 

Autor: Tereza Župová

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorTereza Župová
Blog-datum2.11.2016
ČlánkyPro maminky, Zdravá strava, Zdraví