Kajenské koření

Kajenské koření (Capsicum annuum) je nepostradatelnou ingrediencí v orientálních kuchyních. Plody kajenského pepře vypadají jako úzké chilli papričky, jejichž červenou barvu jim dodávají flavonoidy a beta-karotenoidy. Pocházejí ze Střední Ameriky, kde léčí již 9000 let. Toto pikantní koření bylo představeno zbytku světa díky španělským a portugalským průzkumníkům během 16. - 17. století. Dnes je kajenský pepř velmi oblíbený převážně v Indii, Pákistánu, Číně, Argentině a v USA, známe ho hlavně v chilli omáčkách a v Tabascu.

Nejúčinnější látkou v kajenském pepři je takzvaný kapsaicin, což je rostlinný alkaloid zodpovědný za jeho pálivost, zrychluje metabolismus, spaluje tuk, umí rozproudit krev, vyvažuje hladinu hormonů a používá se na bolavé svaly a klouby. Studie tvrdí, že lokální použití mastičky obsahující 0,75 % kapsaicinu rychle uleví od bolesti. Pomáhá při revmatoidní artritidě, osteoartritidě a diabetické neuropatii.

V 1 lžíci kajenského pepře se nachází (doporučené denní dávky): 
- 44 % vitamínu A
- 8 % vitamínu  E
- 7 % vitamínu C
- 6 % vitamínu B6
- 5 % vitamínu K
- 5 % hořčíku
- 3 % draslíku
- 2 % železa

Kajenské chilli papričky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu A mezi kořením, najdeme v nich lutein, zeaxanthin, kryptoxanthin a karoteny. Tyto antioxidanty pomáhají chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů vznikajících při stresu. Vitamín E zpomaluje stárnutí, stará se o správnou činnost nervového systému a podílí se na tvorbě pohlavních buněk. Vitamín C je potřebný pro syntézu kolagenu v těle. Kolagen je jedním z hlavních proteinů potřebných pro zachování zdravých cév, kůže, orgánů a kostí. Pravidelná konzumace vitamínu C chrání tělo před infekcemi a posiluje imunitu. Vitamín B6 zlepšuje paměť, zabraňuje cukání očních víček a zánětům sliznice dutiny ústní. Vitamín K je nezbytný pro mineralizaci kostí, buněčný růst a podporuje krevní srážlivost.

Detoxikační dieta:
Některé studie tvrdí, že kajenský pepř podporuje trávení, eliminuje plynatost a pomáhá s hubnutím. Stimuluje totiž tvorbu trávících enzymů a žaludečních šťáv, které rozkládají jídlo. Pravidelné přidávání kajenského koření do stravy prý snižuje chuť k jídlu. Kdo chce podstoupit očistu těla, ten si může vyrobit domácí detoxikační limonádu:

Suroviny:

  • špetka kajenského pepře
  • sklenka vlažné vody

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • 3 lžíce citrónové šťávy

Postup:
Suroviny dejte do sklenice s vodou a zamíchejte. Limonádu užívejte po dobu 7 dnů, vyplavíte tak z těla toxiny a omezíte chuť na sladké.

Kajenský pepř se používá pro přípravu pokrmů v proteinové express dietě, která spočívá v tom, že dodává tělu spoustu přírodních bílkovin aniž byste museli zvýšit příjem sacharidů a tuků. Jejím cílem je pomoci zaneprázdněným lidem rychle se zasytit, spálit tuky a zhubnout.

Zdravotní účinky:
Kajenské koření je součástí tradiční čínské, ajurvédské, indické, japonské a korejské medicíny. Je to přírodní lék na hadí uštknutí, bolavé zuby, žaludeční problémy, pásový opar, ušní infekce a pálení žáhy. Kapsaicin prý může prospět při léčbě aterosklerózy a některých nádorových onemocnění. Kajenský pepř koupíte ve formě sušeného prášku, přidává se do potravin, šťáv, čaje nebo mléka. K dispozici je také ve formě tobolek a krémů pro vnější použití. Není vhodný pro děti mladší dvou let. Lidé alergičtí na kiwi, banány, ořechy a sóju s největší pravděpodobností mohou mít alergii i na kajenský pepř. Pro těhotné by toto koření nemělo znamenat žádné riziko.

Autor: Michaela Hynková

 

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum18.1.2017
ČlánkyZdraví