Goji Berry

Věděli jste, že Goji je součástí tradiční čínské medicíny přes 2 tisíce let? To vypovídá o její léčivé síle, kterou oplývá. Není divu, že se její bobule a kořeny používají k výrobě léků. Tento přírodní zázrak, který zajišťuje energii, roste v oblasti Středomoří a v některých částech Asie.

Goji je označována za superpotravinu, a to díky obsahu široké škály fytonutrientů, vitaminů a stopových minerálů. Má nízký obsah kalorií, je bez tuku. Je dobrým zdrojem vlákniny a je bohatá na antioxidanty.

Studie vykázaly pozitivní efekt na nervové dráhy, podporu činnosti gastrointestinálního traktu, muskuloskeletárního systému, kardiovaskulárního systému.

Obvykle jsou konzumovány syrové, sušené nebo v tekuté či práškové formě.

Jaké jsou účinky goji?

Díky obsaženým antioxidantům posiluje imunitu a chrání tělo před zánětem. Bojuje proti volným kyslíkovým radikálům, které způsobují poškození buněk. Brání tak oxidačnímu stresu. Proti chorobám působí i obsažený vitamin A a vitamin C. Vysoký obsah všech těchto látek je prospěšný v boji proti rakovině a potlačuje růst již vzniklého tumoru. Působí imunomodulačně. Jejich benefity jsou dokázány v mozku, játrech, reprodukčních orgánech, trávicím traktu a kůži. 

Beta-karotenová bomba

Goji je bohatá na beta-karoten a díky tomu má blahodárný efekt na kůži a dokonce se chová jako přirozená léčba proti rakovině kůže. V goji byly objeveny 2 známé endogenní antioxidanty kůže – hemoxygenáza-1 a metallothionein. Jsou součástí imunitní ochrany proti světlu. Pití šťávy z goji zvyšuje ochranu proti volným kyslíkovým radikálům ze slunce.

Goji, zdroj energie

Pravidelné pití šťávy z goji je spojeno se vzestupem energie, zlepšením nálady a trávení. Je dobré využít goji jako svačinu před zátěží pro zajištění energie v průběhu zátěže.

Goji a oči

Bobule goji chrání oči od chorob asociovaných s věkem, například makulární degenerace. Tyto choroby mohou vést až ke slepotě. Jejich ochranný efekt spočívá opět ve vysokém obsahu antioxidantů, které zabraňují poškození od UV světla, volných radikálů a dalších forem oxidativního stresu. Americké studie prokázaly, že pití šťávy z goji poskytuje ochranu očí před hypopigmentací a nahromaděním složek oxidačního stresu, které mohou poškodit makulu. V jiných studiích byl prokázán příznivý efekt v léčbě zeleného zákalu.

 

Vhodná svačinka pro diabetiky

Goji stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Pomáhá tak předcházet výkyvům v její hladině, které jsou obzvlášť nebezpečné u diabetiků. Zvyšují citlivost na inzulin a jsou tak vhodnou svačinou pro osoby trpící cukrovkou.

 

Očistná kúra

Goji poskytují ochranu jater a spolu s tradičními bylinami, jako kořen lékořice, houba Ganoderma, ženšen a další, jsou užívány v jaterních očistných kúrách. Jsou považovány za jednu z nejlepších ingrediencí nejen pro ochranu jater, ale i ledvin. Jsou lékem proti ledvinovým kamenům.

 

Zvyšuje plodnost

Jsou skvělým pomocníkem pro reprodukci. V čínské medicíně se tradičně využívají pro zvýšení plodnosti. Goji zvyšují počet spermií a jejich vitalitu. Blahodárně působí i na ženský pohlavní trakt – působí proti předčasnému selhání vaječníků a nepravidelné ovulaci. Dle studií také chrání varlata před poškozením z tepla, zvyšují hladinu pohlavních hormonů a chrání DNA testikulárních buněk před oxidativním poškozením.

 

Co obsahuje goji berry?

Sušené bobule goji mají vysoký obsah proteinů a vlákniny, obsahují více než 20 vitaminů, minerálů a antioxidantů. Nutriční hodnoty této superpotraviny se liší v závislosti na typu a na tom, jak jsou čerstvé a jak jsou uchovávané. Má dokonce více beta-karotenu než mrkev a více železa než špenát nebo sója!


Výživová hodnota

1/4 šálku (cca 28 g) sušených goji berry má zhruba 100 kalorií.

Stejné množství obsahuje:

  • 4 g proteinů

  • 13 g sacharidů,

  • 0 g tuků,

  • 3 g vlákniny.

Je to bohatý zdroj vitamínů a minerálů:

  • 35-163% DDD vitaminu C,

  • 100% DDD vitaminu B2,

  • 91% DDD selenu,

  • 24% DDD draslíku,

  • 10-100% železa,
  • 4-10% vápníku,
  • 140% doporučené denní dávky (DDD) vitaminu A.

Obsahuje řadu fytonutrientů:

  • beta-karoten,

  • zeaxanthin,

  • lykopen,
  • kryptoxanthin,
  • lutein atd. 

Obsahuje 18 aminokyselin, z toho 11 jsou aminokyseliny esenciální, tedy takové, které je nutné přijímat v potravě a tělo je není schopné samo vytvořit. Je zdrojem 5 zdravých, nesaturovaných mastných kyselin, včetně kyseliny alfa-linolenové a kyseliny linolové.

 

Autor: Kateřina Jiskrová, studentka 4. ročníku lékařské fakulty UK

Zdroje:

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1025-GOJI.aspx?activeIngredientId=1025&activeIngredientName=GOJI&source=0

https://draxe.com/goji-berry-benefits/