Co jsou antioxidanty?

Co jsou tyto magické látky zač?
Antioxidanty najdeme v jídle, zastavují a zpomalují poškozování buněk. Přirozeně se vykytují v mnoha potravinách a zejména v těch rostlinného původu. Jak již bylo napsáno výše, mají zažehnat jakékoli poškození buněk pomocí čištění nebo celkového odstranění „odpadu“ v našich buňkách, které nazýváme volnými radikály. Vše mají stihnout předtím, než volné radikály jakkoli poškodí nebo zničí buňku. Antioxidanty se uvolňují trávením a přes krevní řečiště se dostávají přímo do buněk.

Volné radikály je obecný termín používaný pro sloučeniny, které jsou vysoce reaktivní. Což znamená, že se mohou připojit a vázat, což vedle v konečném důsledku k poškození normální buňky v těle. Volné radikály se nejčastěji podílí na poškození buněk, které potom vede k rakovině. Způsobují je vnější zdroje, jako je například kouření nebo toxiny, ale mnoho z nich najdeme normálně v těle. Proto se jejich výskyt může do jisté míry ovládat, ale ne tak úplně.

Tělo má vestavěnou obranu, která snižuje vliv volných radikálů, ale často potřebuje pomoc. Zde přicházejí na řadu antioxidanty, které přijímáme v potravě. Mezi vitamíny, které mají tuto schopnost, patří vitamin A, vitamin C, vitamin E a selen. Jiné látky působící stejně jsou lutein nebo lykopen. Dále samozřejmě existuje plno dalších méně známých látek v potravinách, které byly (aspoň tedy v laboratorních podmínkách) prokázány, že mají antioxidační vlastnosti. Mluvíme zde o desítkách tisíců potenciálních látek.

Mezi doporučené potraviny se řadí rajčata, která jsou prý velmi silným antioxidantem. Obsahují lykopen, jehož užívání se spojuje se sníženým rizikem agresivní rakoviny prostaty. Potraviny obsahující vysoký podíl beta-karotenu snižují riziko rakoviny prsu. A například káva se zdá být výhodná pro některá jaterní onemocnění včetně rakoviny jater. Káva prý obecně má jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů. Vitaminy a minerální látky, které mají antioxidační vlastnosti, jsou základními živinami. Což znamená, že musí mít i jiné aspekty pro naše zdraví. Takže bez ohledu na to, že se výzkumníci stále nemohou dopátrat pravdy o oxidantech, se doporučují pravidelně konzumovat. Pokud dáme antioxidanty stranou, potraviny obsahují plno dalších živin, které jsou pro tělo důležité.

Antioxidační potraviny jsou hlavně rajčata, mrkve, pomeranče, grapefruity, borůvky, jahody, fazole, ořechy, jablka, červené víno, zelený čaj, brokolice, kapusta, špenát, chřest nebo sladké brambory. Tímto výčtem seznam rozhodně nekončí, jmenujeme zde ty nejznámější hlavně pro představu.  Vzhledem k tomu, že nám studie nemůže jednoznačně říct, jestli jsou to antioxidanty zodpovědné za pozitivní přínos pro zdraví, je dobré je konzumovat z celých potravin a vyhnout se raději doplňkům. Tímto způsobem dosáhnete zdravotních výhod bez ohledu na to, jaké konkrétní složky se ukážou být zodpovědné za zlepšení zdravotního stavu.


Autor: Tereza Župová

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorTereza Župová
Blog-datum27.2.2017
ČlánkyZdraví