Co je to cholesterol?

Největším producentem jsou játra, z kterých pak putuje do krevního oběhu. Existují dva typy cholesterolu: dobrý HDL a špatný LDL. Vysoký cholesterol se usazuje na stěnách cév a tím omezuje srdce, aby cirkulovalo krev. Tyto usazeniny mohou časem ucpat cévy a způsobit infarkt, proto je dobré nepodceňovat prevenci a znát svou optimální hodnotu cholesterolu v krvi.

Doporučené hodnoty cholesterolu u zdravého dospělého člověka:

- 5 mmol/l (a méně) celkového cholesterolu
- 3 mmol/l (a méně) špatného LDL cholesterolu
- 1 mmol/l (a více) zdravého HDL cholesterolu

Zvýšený cholesterol nebolí a většina z nás ani neví, že ho má. Lidé s vyšší hladinou cholesterolu by se měli vyvarovat potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin nebo je alespoň omezit. Mezi ty nevhodné patří: vejce, červené maso, uzené maso, sušenky, palmový olej, smetana, máslo, sádlo, jídlo z rychlého občerstvení, smažené potraviny, salámy, klobásy, paštiky, jitrnice, tlačenka, dorty, čokoláda, velké množství alkoholu, tučné sýry, zmrzlina, šlehačka, chipsy a majonéza.

Nízký obsah cholesterolu v potravinách nabízí: ovoce, zelenina, ryby, libové maso, dietní šunky, lněný olej, olivový olej, nízkotučné sýry a jogurty, kefírové mléko, ovocné šťávy bez cukru, mandle, lískové oříšky, těstoviny, rýže, tvaroh, luštěniny, ovesné vločky, černá čokoláda s vysokým množstvím kakaa a margaríny s obsahem nenasycených mastných kyselin.

Vhodné potraviny, které snižují cholesterol:

Obiloviny: hlavně ječmen a oves mají spoustu rozpustné vlákniny, zvanou betaglukan. Ten na sebe váže cholesterol a brání jeho usazování v těle. Bylo prokázáno, že ½ šálku ovesných vloček zredukuje cholesterol o 3 %.

Zelený čaj Matcha: jedná se o lístky japonského zeleného čaje z čajovníku Thea sinensis, který je velmi náročný na zpracování. Má sytě zelenou barvu a jemnou chuť. Najdeme v něm hodně chlorofylu, aminokyselin, vitamíny A, C, E, železo, vápník, zinek, vlákninu a antioxidanty (katechin a polyfenoly). Zelený čaj eliminuje stres, riziko srdečních onemocnění a umí snížit hladinu LDL cholesterolu až o 5 %.

Červené víno: sklenka červeného vína prý dokáže zvýšit hladinu dobrého (HDL) cholesterolu až o 10 %. Tuto zásluhu má antioxidant zvaný resveratrol, který chrání stěny srdečních cév a předchází vzniku krevních sraženin. Dále pomáhá při boji s obezitou a diabetem.

Chia semínka: jsou to zázračná černá semínka, která jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu. V některých zemích se konzumují už 3000 let, nejvíce si je oblíbili staří Aztékové. Mají blahodárný účinek na kardiovaskulární systém a snižují množství tryglyceridů v krvi. Jsou plné antioxidantů, které zamezují různým neduhům, dobře zasytí a dodají rychlou energii. Dvě polévkové lžíce Chia semínek obsahují 11 g vlákniny, 9 g zdravého tuku a 4 g bílkovin.

Avokádo: je výborným zdrojem mononenasycených tuků, které prospívají našemu srdci, snižují špatný LDL cholesterol a zvyšují zdravý HDL cholesterol. Další prospěšná látka v avokádu je beta-sitosterol, což je tuk rostlinného původu, který eliminuje množství cholesterolu v těle získaného z potravy.

Česnek: je přírodní antibiotikum, umí posílit imunitu, zabránit infekcím, snížit krevní tlak a eliminovat tvorbu cholesterolu na stěnách cév. Čerstvý česnek je silně aromatický a někteří lidé ho špatně tráví, proto je dobré ho vyzkoušet sušený v tabletách.

Fazole: jsou skvělé pro zdravé srdce. Vědci z Arizonské univerzity zjistili, že ½ šálku vařených fazolí sníží cholesterol o 8 %. Důvodem je jejich vysoký obsah vlákniny, která efektivně bojuje s cholesterolem. Černé fazole pokryjí 1/3 denní dávky vlákniny.

Špenát: je populární listová zelenina, která díky látce luteinu pomáhá předcházet infarktu. Odborníci doporučují sníst alespoň půl šálku potravin s luteinem denně, abychom předešli kornatění cév.

Sója: má v sobě speciální protein, který pomáhá snižovat cholesterol a obsahuje málo nasycených kyselin.

Množství cholesterolu (v mg) ve 100 g potravy:
vaječný žloutek: 1086 mg
máslo: 250 mg
paštika: 150 mg
smetana: 137 mg
sýr: 110 mg
hovězí maso: 72 mg
vepřové maso: 70 mg
hořčice: 52 mg
zmrzlina: 47 mg
nízkotučný jogurt: 6 mg
ovoce a zelenina: 0 mg
vaječný bílek: 0 mg
cerálie: 0 mg

Lidé se vysokým cholesterolem by si měli rozmyslet, co je pro ně lepší, zda být pohodlní a rovnou si nechat předepsat léky na cholesterol od lékaře nebo se ho pokusit snížit přirozenou cestou.

Nejlepší způsob, jak se snižuje cholesterol:
- začít pravidelně sportovat
- zaměřit se na zdravou stravu
- přestat kouřit
- vyzkoušet přírodní doplňky v podobě superpotravin

Autor: Michaela Hynková

Chovatelské potřebyPsi
Blog-autorMichaela Hynková
Blog-datum29.11.2016
ČlánkyZdraví