ČLÁNKY

24th May 2019

Noni - úžasný plod a dokonalá superpotravina

Jakmile se řekne šťáva ze stromu Morinda, málokdo zbystří. Až 8 metrů vysoké, přerostlé keře s původem v Polynésii, na Tahiti či Hawaii lépe známe pod jiným názvem. Tedy hlavně jejich plody. Řeč je o tropickém zázraku Noni, jak se šťávě z Morindy běžně říká. A přesně na tuto superpotravinu s velkým S se dnes podíváme.
17th May 2019

Co je to fytoterapie?

Rostliny jsou prvním zdrojem léčivých látek, který člověk na naší zemi objevil. A to již někdy v dobách starověku, kdy bylinkářství začalo vznikat. Není tedy divu, že slovíčko fytoterapie pochází z dávného Řecka, spojením slov fyton (rostlina) a therapeuein (léčit). Co říká o fytoterapii dnešní výzkum?
10th May 2019

Kelp - málo známá řasa s účinky (nejen) na štítnou žlázu

Kelp zní jako nějaké zaklínadlo. Nezdá se vám? Tato málo známá řasa - chaluha, má pro náš organismus mnoho benefitů, o které bychom se dnes rádi podělili. I proto jsme prášek z kelpu zařadili mezi superpotraviny. Co je na něm tak super?
6th May 2019

Odkyselení organismu - jak na acidózu

Není žádným tajemstvím, že překyselené prostředí v našem organismu může způsobovat celou plejádu zdravotních problémů, které spolu na první pohled nemusí vůbec souviset a lékaři zrovna neusnadní diagnózu, navíc když v českých ordinacích není běžné procházet zásady stravování a životního stylu. A proto, než se něco změní, měli bychom si hlídat (nejen) možnou acidózu - tedy překyselení našeho těla hlavně sami. Co ale podniknout za opatření, když zjistíme, že acidózou trpíme?
25th April 2019

Proč pít čaj lapacho?

Znáte čaj z kůry stromu lapacho? Že jste ho ještě nepili? Dnes vám představíme pár důvodů, proč zásobu této kůry vonící lehce po vanilce do svého čajového arzenálu rozhodně zařadit. U nás ještě nemá takovou tradici, jakou by si zasloužil, ale s osvětou po přečtení článku můžete mezi známými začít klidně hned!
18th April 2019

Co je candida a jak se jí zbavit

Byla vám předepsána antibiotika na delší dobu? Tvoří značnou část vaší stravy cukry? Ignorujete vysazení některých potravin, na které máte intoleranci? Tyto tři případy jsou ty nejčastější, kdy se náš mikrobiom může dostat do nerovnováhy přerůstáním kvasinky druhu Candida. Pokud si už delší dobu lámate hlavu nad tím, co je s vaším zažíváním a zdravím v nepořádku, může být právě kandidóza jednou z nejčastějších příčin. Jak ji odhalit a vyhlásit boj?
12th April 2019

Schopnosti červené řepy

Dříve odsuzována, ve školních kuchyních kvůli nevhodnému zpracování nenáviděna a dnes poctivou superpotravinou. Co nastalo za obrat, že se červená řepa těší takové oblibě? Už staří římané ji považovali za lék. Jak si na tom stojí dnes, po mnoha laboratorních zkoumání?
5th April 2019

Kotvičník a jeho účinky

Kotvičník je často vnímán a spojován s nadšenci do fitness a se všemi, co mají v oblibě posilování. To kvůli zvyšování hormonu testosteronu, který napomáhá kvalitnějším výkonům a výdrži. Je ale testosteron to jediné, proč kotvičník, latinsky Tribulus terrestris užívat? Pojďme si tuto jednoletou rostlinu detailněji představit.
29th March 2019

Ostropestřec - očista organismu a zdroj silymarinu pro ochranu jater

Procházíte právě očistnou kůrou a jarním detoxem? Jaké doplňky jsou ve vašem “protokolu” k nakopnutí imunity a energie? Nezapomněli jste náhodou na ostropestřec, bylinu, která byla skoro zapomenuta, než se především díky léčitelům začala dostávat opět “do módy”? Pojďme si tuto až dvouletou rostlinu, známou také jako stříbrný bodlák, mléčný bodlák nebo kardus mariánský představit pod drobnohledem.
22nd March 2019

Berberin - alkaloid s řadou léčivých účinků

Ptáte se, co je to berberin? Dnešním článkem bychom vás chtěli seznámit s touto široké veřejnosti stále málo známou rostlinnou látkou. Přitom jde o jeden z nejdéle známých a nejrozšířenějších alkaloidů a v čínské medicíně využívanou látku již kolem roku 3000 před naším letopočtem. Východní lékaři a léčitelé ji objevili v rostlinách z čeledi dřišťálovitých, odkud se čistý berberin izoluje. Později bylo zjištěno, že se nachází také v opuncii nebo v řebříčku.
15th March 2019

Jarní detox

Příchod jara je bezesporu nejlepší dobou pro očistu organismu. Více spirituálně založení lidé často předjaří označují jako celkově nejkrizovější období v roce, nejen pro naše tělo, ale i mysl. A na druhé straně jsou mezi veřejností i názory, že jarní detox může škodit. Kde je tedy středobod pravdy? Na co se opravdu zaměřit, abychom se zbavili špatného, ale nekladli přílišné nároky na po zimě oslabený organismus s nižší kondicí? Jednoduše - jak očistu nepřehnat a harmonizovat sofistikovaně celý náš “systém”?
1st March 2019

Vláknina - víte, jaký druh kdy užívat?

Na opravdu široké škále produktů můžeme najít text, že obsahují vlákninu. Je to zkrátka populární hláška. Víte ale přesně, z čeho vláknina pochází a jakou funkci má v našem zažívacím traktu? Zajímavé rozhodně je, že vláknina se v našich útrobách nevstřebává, ale zároveň je pro naše zdraví nepostradatelná.
21st February 2019

Kurkuma a její využití

Náš dnešní článek zlehka navazuje na předchozí psaní o piperinu. Pokud jste ho ještě nečetli, doporučujeme napravit. Právě “rozborka” piperinu nakousla téma kurkumy a její hlavní účinné složky, kurkuminu. Co tato základní složka kari při pravidelném užívání dokáže a jak působí? Pojďme se tedy na tento tradiční prostředek ajurvédské medicíny podívat podrobně.
15th February 2019

Piperin a jeho účinky

Všimli jste si, že by u nějakého doplňku stravy, který užíváte, byl přidán piperin? Pokud nevíte z jakého důvodu, vysvětlíme vám to právě v dnešním článku. A ten bude nejen o přidávání piperinu k dalším látkám. Komplexně se podíváme, co všechno tento alkaloid umí.
4th February 2019

Co zabalit dětem na jarní prázdniny?

První termíny jarních prázdnin klepou na dveře. Posíláte děti na lyžák, nebo jedete s celou rodinou do Alp? S tím, jak nabrousit lyže sice neporadíme, ale dáme vám pár dobrých tipů na to, co by nemělo chybět v kapse ani v batohu vašich dětí.
25th January 2019

Bezlepkové mouky a zásady práce s nimi.

Je skvělé, že si dnes můžeme užívat pečení bez lepku, díky mnoha druhům bezlepkové mouky. Užívat? Ano, právě tady může být zádrhel. Špatný přístup k bezlepkovému pečení dokáže pěkně rychle zkazit chuť jak z práce, tak z výsledku. Jak si tedy dát pozor a stát se co nejdříve mistrem bezglutenové kuchyně? A jaké bezlepkové mouky doporučujeme?
18th January 2019

Zdravé oleje a jejich účinky, které možná neznáte.

O těch dob, kdy byl tuk zatracován a margarín vynášen do nebe uplynulo pěkných pár let. Jen se zeptejte svých rodičů, pokud jste mladších ročníků. Snad všechny dobové články o zdraví a fit postavě se zaklínaly tím, jak je tuk špatný. Můžeme poděkovat především moderním studiím, které vyvrátily mylné názory. Díky tomu se nám otevřely obzory a cesty k různým druhům olejů, do té doby v Evropě málo známých.
14th January 2019

Matcha a její využití

Matcha byla donedávna známým pojmem především mezi „čajomily“ a příznivci buddhismu. Svojí prapůvodní přípravou Matcha doslova dýchá formou rituálu.
20th December 2018

Vitamín D3 a K2

Vitamín D3 je důležitý pro tvorbu proteinů, které jsou závislé na vitamínu K2, který zajišťuje jejich karboxylaci, aktivaci jejich funkce.
10th December 2018

Rhodiola Rosea - Rozchodnice růžová

Rozchodnice růžová zvyšuje odolnost nervového systému při únavě a stresu. Zároveň také podporuje fyzický výkon a kondici.
25th May 2018

Erythritol

Přední přírodní sladidlo bez kalorií. Velká část lidí volí erythritol jako první volbu sladidla, jelikož nezpůsobuje obrovský vzestup hladiny cukru v krvi.
18th May 2018

Aloe Ferox

Aloe Ferox je silný antioxidant. Podporuje přirozenou obranyschopnost a poskytuje úlevu ženám, které trpí premenstruačním syndromem nebo ženám během menopauzy.
16th May 2018

Goji Berry

Více beta-karotenu než mrkev, více železa než špenát!
14th May 2018

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je látka vyskytující se v lidském těle, kde tvoří hlavní složku mezibuněčné hmoty – především chrupavky, vazy, šlachy apod. V nejvyšších koncentracích ji nalezneme v nitrooční tekutině a v kloubech.